Created with Sketch.
Created with Sketch.

Nieuws

Wij zijn landschappers

Dit is ons landschap

Wij ontwikkelen landschap

Ook dit is landschap

Kennislandschap

Landschap van morgen

  • Home
  • Projecten
  • Contact

Dit is ons landschap

HeusschenCopier opereert vanuit het Limburgs landschap. Wij voelen ons nauw verbonden met de omgeving waarin wij wonen en werken. Onze omgeving is rijk aan landschapstypen en -sferen; rivier- en beekdalen, hellingen en plateaus, dorpen en steden. De sterke hoogteverschillen in het landschap, de uiteenlopende bodemsoorten, de soms scherpe contrasten tussen open en besloten gebied en de rijke cultuurhistorie maken het Limburgs landschap aantrekkelijk én complex. Toenemende verstedelijking en intensieve landbouw leggen druk op bestaande, natuurlijke systemen. Samen met onze partners en opdrachtgevers werken wij aan een duurzaam, aantrekkelijk en robuust Limburgs landschap.

Path 3 Created with Sketch.

Wij zijn landschappers

Handvat Kernkwaliteiten Nationaal Landschap Zuid-Limburg

 

Het Handvat kernkwaliteiten is een door HeusschenCopier ontwikkeld handboek waarin de kernkwaliteiten van het Nationaal Landschap Zuid-Limburg (NLZL) – reliëf, groen karakter, cultuurhistorisch erfgoed, contrast tussen open en besloten gebied – inzichtelijk en toepasbaar zijn gemaakt. Het handvat beoogt initiatiefnemers (beleidsmakers, ontwikkelaars, private partijen) te informeren over de kwaliteiten van het landschap en helpt hen in het beantwoorden van de motiveringsvraag uit de Omgevingsverordening Limburg 2014: ‘Hoe draagt mijn ruimtelijke ontwikkeling bij aan een versterking van de kernkwaliteiten in het NLZL?’.

 

Het Handvat Kernkwaliteiten staat een aanpak voor waarin initiatiefnemers en specialisten samenwerken in ‘casusteams’ waarin de volgende beginselen leidend zijn:

 

  1. Voldoet de ruimtelijke ontwikkeling aan de regionale behoefte en kan deze gerealiseerd worden op de bestaande locatie of op een nieuwe locatie?
  2. De keuze voor de meest geschikte locatie wordt gemaakt door het maken van een integrale afweging vanuit de locatie en de bedrijfsvoering, de planologische mogelijkheden en de kernkwaliteiten.
  3. Op basis van een landschapsanalyse en een alternatievenstudie wordt inzicht verkregen in het laadvermogen van het landschap op korte- en lange termijn.
  4. Tegen de achtergrond van functionaliteit, kosten en wet- en regelgeving wordt een keuze gemaakt in de constructie, het materiaalgebruik en de detaillering voor zowel gebouw als omgeving.

 

Het samenbrengen en toegankelijk maken van alle kennis resulteerde in een digitaal te raadplegen platform waar middels een GIS-viewer maatwerk wordt geboden voor een specifieke locatie of ruimtelijke ontwikkeling: www.handvatnationaallandschap.nl. Bij de samenstelling van het Handvat is nauw samengewerkt met specialisten van de Provincie Limburg op het gebied van natuur- en landschapsbeheer, infrastructuur, landschapshistorie en GIS-data.
Opdrachtgever

Provincie Limburg

Jaar

2016-2017

Informatie

Pim Lucassen

Copyright 2019 Heusschen Copier -

- Website door Stoere Binken Design